Velkommen til La Såda sin vinverden

Bak hver dråpe vin vi selger er det en unik historie. Historier om familier som i generasjonar har dyrket druer, utnyttet det jordsmonnet de har for produksjon av de beste produktene. Drømmer om å gjøre noe annet. Leve i pakt med naturen. Årevis med prøving og feiling, som til slutt har gitt oss de edle dråper vi kan nyte. Det de alle har til felles er kjærligheten til vinen og det håndtverket hver enkelt utøver – og selvfølgelig er alle våre viner italienske.

 

Azienda Agricola La Ginestraia (Liguria)

La Ginestraia er navnet på en busk som vokser i området hvor druene kommer fra. Barndomsvennene Marco Lupi og Marco Brangero startet med å lage vin her i 2007. Lupi er vokst opp i en Enoteca og kjøper inn vin fra hele Italia for salg i butikken og til restauranter. Brangero er utdannet ønolog og har tatt over familiens vingård i Piemonte i tillegg til å lage vin med Lupi. Til tross for Ginestraia’s unge alder så har de allerede klart å lage stabilt gode viner, spesielt på Pigato druen som de dyrker selv. La Ginestraia lager vin hvor fokuset er å få frem mest mulig av egenskapene som jordsmonnet gir druen. For å oppnå et godt resultat når man lager vin på denne måten så er man avhengige av at det til enhver tid blir utført høykvalitetsarbeid i inmarkene. Nypresset Pigato drue smaker som en nesten søt overmoden fersken med klare salt og mineraltoner. Saltet kommer delvis pga beliggenheten noen få km fra middelhavet. Under fermentering vil man gradvis få inn mer og mer syre og til slutt sitter man igjen med en lett syrlig, smøraktig men frisk vin som går utmerket til alt av fisk, grillede grønnsaker, pastaretter og enkelt tilbredt lyst kjøtt.

 

Azienda Agricola Porta del Vento (Sicilia)

Porta del Vento holder til i en dal som ligger ca. 600 moh. Området heter Valdibella og er en del av Camporeale i provinsen Palermo, Sicilia. Valdibella er kjent for Alcamo DOC og Monreale DOC og det er her druene til Porta del Vento vokser. Han har ca 10 hektar med planter som vokser i sandholdig jord med steinholdig skorpe. Plantene er mer enn tretti år gamle og ble i sin tid plantet av erfarne bønder som var i stand til å optimalisere plantene i de bratte skråningene. Terrenget er vendt mot nord og er kjent for mye vind med store temperatursvingninger. De dyrker økologisk/biodynamiske (sertifiserte) og benytter ingen syntetiske produkter. De prøver å bevare det biologiske mangfoldet gjennom å la planter og gress i stor grad vokse fritt. Kun manuell luking der det er behov langs druerankene. Avkastningen er lav, omtrent førti kilo per hektar. Innhøstingen er gjort for hånd, druene er høstet i små kasser og umiddelbart tatt til «Cantina» til pressing og naturlig gjæring. Deretter lar han naturen gå sin gang og resultatet er harmoniske viner som gjenspeiler territoriet det kommer fra på en fortreffelig måte. 

 

Tenuta Santa Caterina (Piemonte)

Santa Caterina har sin start på midten av 900 tallet da en ridder ved navn Aleramo bygget et Benedictiner kloster på toppen av kollen i Grazzano Badoglio. Han ble senere Monferratos første konge og klosteret ble gjort til selve hjertet i hans kongerike. Dette ble møtestedet for bønder, vinmakere, handel- og adelsmenn og mye av grunnlaget for det som ble Monferrato ble lagt. På starten av 1700 tallet ble det bygget et fort rundt klosteret for å beskytte det og livet blomstret frem til midten av 1900 tallet da det som så mange andre steder ble forlatt i kjølevannet av andre verdenskrig.

Guido Carlo Alleva har sine røtter i Asti regionen og selv om han pr dags dato er en renommert advokat i Milano så bestemte han seg for å oppfylle en livslang drøm om å lage vin i denne regionen. Han kjøpte Santa Caterina på starten av 2000 tallet og bygget alt opp etter originalen. De restaurerte det gamle fortet og laget et lite Relais med 6 unike rom. Det ble plantet en enestående hage og en gammel stall ble gjort om til smakerom hvor egenproduserte viner kan nytes men også viner fra hans egen vinsamling som er plassert i katakombene under kirken/fortet. De gjengrodde vinmarkene rundt fortet ble revet opp og etter mye leting fant de frem til de beste variantene for dette territoriet og plantet alt på nytt. I 2008 kunne de presentere sin første Barbera med et enestående resultat for å være «nybegynnere». Siden har det blitt Barbera Superiore, Freisa, Grignolino og Chardonnay. I 2016 lanserer de sin første Nebbiolo og hvis den følger i samme spor som vinene til nå så har vi virkelig noe å glede oss til. All vin lages på en måte så naturens flora og mikrobiologi ivaretas og de sverger i veldig stor grad til den tradisjonelle måten å lage vin med Tonneu istedenfor Barrique. Det er i dag hans datter Giulia som er ansvarlig for driften av Tenuta Santa Caterina.

 

Fattorie Romeo del Castello (Etna, Sicilia)

Fattorie Romeo del Castello, familiedrevet i mange generasjoner, styres i dag av Rosanna Romeo del Castello og datter Chiara Vigo med sin mann Gianluca Torrisi. Eiendommen ligger i et herlig område på Sicilia, hvor tre naturreservater møtes: Etna Regional Park, Nebrodi Mountain Park og Fluvial Park ved elven Alcantara. På kort avstand fra middelalderbyen Randazzo, som ligger langs elva Alcantara-elva, har eiendommen en misunnelsesverdig posisjon, omtrent 700 meter over havet. Ikke overraskende, på grunn av det fortryllende landskapet som omgikk det, fikk stedet navnet Contrada Allegracore – «hvor hjertet er fylt med lykke».

Etter vulkanutbruddet i 1981 var en stor del av eiendommen, et område som hadde blitt plantet med hasselnøtt og inneholdt oliventrær, dekket av lava. Selv i dag kan man fortsatt se de spektakulære spor av lavastrømmen som mirakuløst endret sin kurs, og dermed sparte de gamle vingårdene og landlige bygninger fra 1800 tallet.

 

Azianda Agricola Scriani, Veneto

Scriani er en vinprodusent som blir assosiert med de tradisjonelle måtene å lage vin på i Valpolicella. De har totalt 8 hektar vinmark hvorpå mesteparten dyrkes etter den tradisjonelle Veronese Trellis metoden. Unntakene er de nyere plantene (Ronchiel markene) der det benyttes Guyot systemet. Guyot systemet innebærer enklere kvalitetskontroll av druene. De benytter seg av ståltanker, sement, Slavonsk eik og barrique for å kunne lage vin av de forskjellige druene mest mulig i tråd med Scrianis tradisjoner. De er ikke sertifisert økologisk men dyrker alt av druer etter økologiske prinsipper samt for å ivareta mangfoldene i naturen. Deres viner høster stor anerkjennelse for deres klare og direkte smak uten den typiske «sødmen» som i stor grad er assosiert med viner fra dette området.

 

Borgo del Tiglio (Friuli), Gorizia (Venezia-Giulia)

Nicola Manferrari tok over en vinmark etter farens død på starten av 1980 tallet og måtte i prinsippet lære seg alt om hvordan man lager vin. Etter 25 år med testing av forskjellige kloner og druetyper, fermentering og lagring har han funnet sin identitet. Med bakgrunn som farmasøyt er han ekstremt opptatt av å få frem hver enkelt drues unike karakter og mest mulig konsentrasjon av terroir. De ulike druene er valgt ut med den klonen som passer best til territoriet og arten plassert etter hvor mikroklima i området er best egnet. Det legges ned betydelige mengder arbeid med planter og druer for å gi de best mulig vekstvilkår samtidig som naturen ivaretas. Under selve pressingen og lagringen er fokus på å få frem druens og territoriets egenskaper uten noen form for manipulering.